Založ si blog

(Pod)Karpatské brandy

(Ne)diplomatická výmena názorov s našim východným susedom ukázala schopnosti slovenskej diplomacie. V hokejovej terminológii môžeme hovoriť o porážke na nulu. Vyjadrenie nášho premiéra, že ponúkol Rusom za vakcínu Podkarpatskú Rus zdvihlo žlč ukrajinskému ministrovi a vyžiadal si od nás diplomatickou nótou ospravedlnenie. Na „bububu“ jeho kolega hneď zrazil opätky a ospravedlnenie pridal aj premiér.

Ak zoberieme do úvahy, že súčasný prezident Ukrajiny je pôvodne úspešný komik, reakcia na premiérov nevhodný žart bola zo strany nášho suseda rovnako nevhodná a neprimeraná ako aj naša odpoveď na ňu. Prinajmenšom z pohľadu nášho postoja ku krajine, ktorú sme po prevrate podporovali vo všetkom. Bez toho, aby sme sa lepšie prizreli kto, akým spôsobom a akými prostriedkami prišiel k moci. Umožnili sme im reverz plynu (na úkor vzťahov s Ruskou federáciou), jednoznačne sa postavili na ich stranu v otázke krymského referenda, zavreli oči na upálenie a vraždy demonštrantov v Odese, rozpútanie občianskej vojny na východe, ktorá si vyžiadalo tisícky obetí. Naopak, otvorili sme im naše trhy, vrátane pracovného. Podporili sme všetky sankcie voči Ruskej federácii, ktoré žiadali od Bruselu naši východný susedia. Ani nás nenapadlo zamyslieť, komu prospejú. Nám určite nepomohli.

Opäť sme sa nepoučili z minulosti, nezamysleli sme sa, koho máme za suseda, komu pomáhame realizovať jeho zámery.

Podkarpatská Rus je etnicky, kultúrne i jazykovo svojbytný, kúzelný región Európy. Historicky nemal veľa spoločného s územným útvarom, ktorý sa nazýva Ukrajinou. Pôvodná súčasť Kyjevskej Rusi od 12. storočia patrila k Uhorskej korune. Krátke obdobie spoločného života v prvej Československej republike (1920-1938) sa skončilo Mníchovským diktátom. Slovenská „farská“ republika prišla o Podkarpatskú Rus po Viedenskej arbitráži. Celý koláč Zakarpatskej Ukrajiny, vrátane „nášho“ kúska si podelili „dwa bratanki“ Poliaci s Maďarmi. Ale nie na dlho. Uncle Joe (Stalin) celú oblasť vrátil po vojne Ukrajinskej sovietskej socialistickej republike. Ale to ešte nebol koniec. Niekoľko rokov po vojne vyčíňali v oblasti Karpát, na juhovýchode Poľska a severovýchodného Slovenska ozbrojené bandy UPA, Banderovci. Za sebou nechávali krvavú stopu. Obzvlášť sa zameriavali na židovské obyvateľstvo a na „komisárov.“ Ich pôsobenie na našom území podrobne a pútavo opísal Bohuš Chňoupek, náš diplomat s veľkým D. Na našom území skončil boj s boľševizmom jeden z najobávanejších banderovských hrdlorezov pod krycím menom Burlak (Szczygielski). Došiel až na Kysuce.

Keď prezidentka Slovenskej republiky vykonala štátnu návštevu Ukrajiny a stála vedľa svojho o štyri roky mladšieho kolegu pred zástavou súčasnej Ukrajiny a počula bojový pozdrav „Sláva Ukraini“ uvedomila si, že tento pozdrav používali aj jednotky SS Galizien, ktoré sa podieľali na vojenskom potlačení Slovenského národného povstania?

Charakteristickú reakciu na diplomatickú búrku v pohári demonštroval aj známy slovenský „analytik rusínskej národnosti“, ktorý sa vehementne postavil na stranu ukrajinského ministerstva. Tak mi napadlo, či vie náš expert, ako sa dodržiavajú práva národnostných menšín u našich východných susedov, obzvlášť Rusínov. Čo si myslí o tom, že nedávno prezident zakázal tri vedúce opozičné televízne kanály, že uvalil sankcie na vedúce osobnosti parlamentnej opozície v Ukrajine? Čo si o tom, v konečnom dôsledku, myslí naša diplomacia, pani prezidentka?

Veľké očakávanie

15.06.2021

Do Ženevy sa veľmoci schádzajú vždy keď prihára. Keď sa v kotli kriticky zvyšuje tlak a výbuch sa zdá byť neodvratný. Prvý raz sa tu zišla štvorka ( ZSSR, USA, Veľká Británia a Francúzsko) v lete 1955, len dva roky po smrti J. Stalina. Stretnutie po desiatich rokoch po skončení vojny s fašizmom v Európe, poznamenala Studená vojna. Iniciátorom nebol nikto iný ako W. [...]

Vražda na objednávku

23.04.2021

Plynie už druhý rok, čo píšem román o tom, ako sa obloha nad Starým kontinentom zaťahuje ťažkým mrakom novej vojny. Nie je to ľahká práca, i keď mi to „uľahčujú“ správy o tom, čo sa deje naokolo. Raz ďaleko, raz blízko. Akoby sme boli znudení z toho, že sme už celé tri generácie nezažili skutočnú vojnu. Poznáme ju len z televízneho spravodajstva. Ešte nedávno [...]

Medzi slepými je jednooký kráľ

28.01.2021

Informácie o dianí v najväčšej krajine na svete má našinec výlučne z tretej ruky. Už celé desaťročia nemá vlastného spravodajcu, ani len v Moskve, žiaden náš denník, rozhlas či televízia. Nemá ich ani naša tlačová agentúra. Za informácie platíme veľkým zahraničným agentúrnym zdrojom a šikovnejším českým „všudybylom“. Ešte horšie je to s takzvanými [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

markverin

Históriou bližšie k pravde

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 14751x
Priemerná čítanosť článkov: 2107x

Autor blogu