Založ si blog

Horká pena piva

Občas si zapnem ráno naše verejnoprávne rádio. Vypočujem si pár populárnych melódií a čakám na užitočné informácie. Čakanie na ne celý čas narušuje moderátor, ktorý sa všemožne snaží zabávať poslucháčov aktuálnymi témami. Dnes rozprával o pive. A čuduj sa svete, od piva sa dostal až do ďalekého Ruska. Svojich poslucháčov zaujal správou, vraj v „ruskej krajine“ chcú vyhlásiť pivo za nealkoholický nápoj. Až ma zalial pot. Už pridlho sa zapodievať dianím v tejto krajine a také dačo mi unikne. Netrvalo však dlho a šidlo vyskočilo z vreca: uprostred leta (20. júla) sa v spravodajských kanáloch objavila správa, že ruské ministerstvo priemyslu prišlo s návrhom, aby sa už pivo nepovažovalo za alkoholický nápoj. Z odvážneho návrhu trčali ako slama z topánok snahy podporiť domácich výrobcov piva a distribútorov tohto tradičného a obľúbeného nápoja. Teplom unavení poslanci Dumy sa okamžite prebudili a mohutným hlasom zniesli návrh zo stola. Hlavné slovo mali odborníci ministerstva zdravotníctva, ktorí rázne odmietli akékoľvek kroky, ktoré by viedli k zvyšovaniu spotreby alkoholu. Poukázali na fakt, že spotreba alkoholu v Ruske federácii výrazne klesá ( znížila sa z 18 litrov na 9,3 ročne). V štruktúre alkoholických nápojov v Ruskej federácii prevláda pivo (temer 65 %), znižuje sa podiel tvrdého alkoholu i vína. Iba spotreba vodky neklesá. V krajine je zakázaná reklama alkoholu, s výnimkou nealkoholického piva.

Odkiaľ sa teda vzala v našom rozhlase taká senzácia? Už na druhý deň sa u našich západných susedov začala rozkrúcať senzácia, ktorý ihneď prevzali aj naše médiá. Ale už nie ako akúsi „uhorkovú“ parlamentnú debatu ruských poslancov, ale ako vážny problém s alkoholizmom v ich krajine. Presne podľa takéhoto scenára pokračoval aj náš verejnoprávny rozhlas o dva mesiace neskôr.

Pivo je skutočne skvelý nápoj a mnohé generácie si ho obľúbili aj u nás ako svojskú vizitku rodného mesta. Takým bol aj pre mňa náš Martinský zdroj. Vôňa sladu sa miešala s horským vzduchom pri ceste na Podstráne. Pivovar najprv sprivatizoval bývalý spevák a neskôr poslanec-podnikateľ. Ten si ponechal iba značku, pod ktorou ho vyrábal celkom inde. Nakoniec sa však aj ona stala majetkom „renomovanej holandskej firmy“, podobne ako mnoho iných. Ako som sa dozvedel včera, martinský podnikateľ od tejto firmy odkúpil schátralý areál martinského pivovaru. Postaví tam nové domy a z administratívnej budovy, kde sa schádzali martinskí intelektuáli v minulom storočí, urobí zrejme reštauráciu. Aké pivo v nej budú podávať však nepovedal. Škoda, rovnako aj toho, že si to dnes ráno nevšimli v našom verejnoprávnom rozhlase.

Veľké očakávanie

15.06.2021

Do Ženevy sa veľmoci schádzajú vždy keď prihára. Keď sa v kotli kriticky zvyšuje tlak a výbuch sa zdá byť neodvratný. Prvý raz sa tu zišla štvorka ( ZSSR, USA, Veľká Británia a Francúzsko) v lete 1955, len dva roky po smrti J. Stalina. Stretnutie po desiatich rokoch po skončení vojny s fašizmom v Európe, poznamenala Studená vojna. Iniciátorom nebol nikto iný ako W. [...]

Vražda na objednávku

23.04.2021

Plynie už druhý rok, čo píšem román o tom, ako sa obloha nad Starým kontinentom zaťahuje ťažkým mrakom novej vojny. Nie je to ľahká práca, i keď mi to „uľahčujú“ správy o tom, čo sa deje naokolo. Raz ďaleko, raz blízko. Akoby sme boli znudení z toho, že sme už celé tri generácie nezažili skutočnú vojnu. Poznáme ju len z televízneho spravodajstva. Ešte nedávno [...]

(Pod)Karpatské brandy

05.03.2021

(Ne)diplomatická výmena názorov s našim východným susedom ukázala schopnosti slovenskej diplomacie. V hokejovej terminológii môžeme hovoriť o porážke na nulu. Vyjadrenie nášho premiéra, že ponúkol Rusom za vakcínu Podkarpatskú Rus zdvihlo žlč ukrajinskému ministrovi a vyžiadal si od nás diplomatickou nótou ospravedlnenie. Na „bububu“ jeho kolega hneď zrazil opätky [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

markverin

Históriou bližšie k pravde

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 14838x
Priemerná čítanosť článkov: 2120x

Autor blogu