Založ si blog

Zbohom, Ciáš!

Čím ďalej tým menej sa mi páči tento Svet. Zločincov pochovávajú v zlatej rakve. Čo, že bol recidivista, že mieril pištoľou do brucha tehotnej ženy. Policajti kľačia pred zločincami, práva menšín sa vytŕčajú pred prirodzenými právami väčšiny. Našimi vzormi sa stávajú gangstri, lúpežníci s bielymi goliermi a pobehlice z televíznej obrazovky. „Ešteže sa to deje ďaleko od nás!“ povieme si. A tu sa objaví správa:

Útok v škole vo Vrútkach si vyžiadal 2 mŕtvych a 5 zranených.

A za anonymnou obeťou sa ukáže človek, ktorého si poznal.

Jaro Budz bol o triedu nižšie na našom vrútockom gymnáziu. Taký drobec, chlapča. K tomu taký smiešny hlások a detský úsmev. Ako ináč sme ho mohli prezvať ako Ciáš. Bol som rád, že sa ku nám pridal, keď sme zakladali školský časopis Gaudeamus. Neskor k nemu pridali aj Igitur. I vďaka jemu nás prežil hádam i desaťročia. V roku 1987 mi napísali nasledovníci nášho časopisu, aby som sa podelil so zážitkami spred pätnástich rokoch. To sme už boli „veľkí“. Ja reportérom v Pravde, Jaro učiteľom na základnej škole. Asi na tej istej škole, kde dnes prišiel o život, keď sa postavil zbesilému útočníkovi s nožom. Bránil svoju školu, svojich žiakov!

Ťažko mi je chápať taký čin. Jedno viem ale isto. Jaro sa nebál postaviť na stranu dobra. Kto z nás by ho vedel dnes napodobniť?

Čím ďalej tým menej sa mi páči tento Svet. Svet bez Ciáša, bez jeho chlapčenského úsmevu a veselého hlasu.

Zbohom, Jaro! Zbohom Ciáš!

Veľké očakávanie

15.06.2021

Do Ženevy sa veľmoci schádzajú vždy keď prihára. Keď sa v kotli kriticky zvyšuje tlak a výbuch sa zdá byť neodvratný. Prvý raz sa tu zišla štvorka ( ZSSR, USA, Veľká Británia a Francúzsko) v lete 1955, len dva roky po smrti J. Stalina. Stretnutie po desiatich rokoch po skončení vojny s fašizmom v Európe, poznamenala Studená vojna. Iniciátorom nebol nikto iný ako W. [...]

Vražda na objednávku

23.04.2021

Plynie už druhý rok, čo píšem román o tom, ako sa obloha nad Starým kontinentom zaťahuje ťažkým mrakom novej vojny. Nie je to ľahká práca, i keď mi to „uľahčujú“ správy o tom, čo sa deje naokolo. Raz ďaleko, raz blízko. Akoby sme boli znudení z toho, že sme už celé tri generácie nezažili skutočnú vojnu. Poznáme ju len z televízneho spravodajstva. Ešte nedávno [...]

(Pod)Karpatské brandy

05.03.2021

(Ne)diplomatická výmena názorov s našim východným susedom ukázala schopnosti slovenskej diplomacie. V hokejovej terminológii môžeme hovoriť o porážke na nulu. Vyjadrenie nášho premiéra, že ponúkol Rusom za vakcínu Podkarpatskú Rus zdvihlo žlč ukrajinskému ministrovi a vyžiadal si od nás diplomatickou nótou ospravedlnenie. Na „bububu“ jeho kolega hneď zrazil opätky [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

markverin

Históriou bližšie k pravde

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 14822x
Priemerná čítanosť článkov: 2117x

Autor blogu